De eerste editie vond plaats op 14 november 2020

De eerste editie van het Dancing Strings Festival vond plaats op zaterdag 14 november door middel van een livestream. Deze is hier terug te kijken.

De eerste editie

Tijdens zijn eerst editie op 14 november 2020 in Cloud Nine (TivoliVredenburg), liet het Dancing Strings Festival de luit zien als modern muziekinstrument binnen de podiumkunst. Een instrument dat openstaat voor nieuwe invloeden en experimenten met andere kunstdisciplines.

Voor deze eerste editie hebben hedendaagse luispelers uit binnen en het buitenland laten zien en horen hoe een muzikale traditie kan zich ontwikkelen tot een moderne en spanende compositie.

Een zeer gevarieerd avondprogramma met onder andere: Negar Bouban (Iran), Mohamed Ahaddaf (Nederland), Abid Bahri Kwartet (Luthomania- België) en Kamal Hors Kwintet (Nederland).

The first edition

During the first edition on the 14th of November 2020 in Cloud Nine (TivoliVredenburg) the Dancing Strings Festival displayed the lute as a modern music instrument in the performing arts. An instrument which is open to new influences and experiments within other disciplines of art.

For this first edition, contemporary lute players from in- and outside the country let the audience see en hear how a musical tradition can develop into a modern, exciting (music) arrangement.

An evening program with a variety of artists: Negar Bouban (Iran), Mohamed Ahaddaf (Nederland), Abid Bahri Quartet (Luthomania- Belgium) and Kamal Hors Quintet (The Netherlands).

14 November 2020

Programma

20:05 – 20:35

Negar Bouban

20:05 – 20:35

20:35 – 21:05

Abid Bahri Kwintet

20:35 – 21:05

BREAK

BREAK

21:20 – 21:50

Mohamed Ahaddaf

21:20 – 21:50

21:50 – 22:20

Kamal Hors Kwintet

21:50 – 22:20

22:25 – 22:35

Tutti

22:25 – 22:35

‘ud

Tijdens het Dancing Strings Festival staat de luit ‘ud centraal. De ‘ud is een fretloze korthalsluit met vijf dubbele snaren, een enkele bassnaar en een peervormige klankkast, die naar verluid al ruim 2500 jaar bestaat. Dancing Strings Festival presenteert tijdens zijn eerste editie de ‘ud als een modern muziekinstrument, een instrument dat openstaat voor nieuwe invloeden en experimenten met andere kunstdisciplines. Het cliché van de ‘ud als slechts een Arabisch instrument is niet meer van deze tijd. In Dancing Strings Festival laten hedendaagse luitspelers, vrouwen én mannen, uit binnen- en buitenland zien hoe een muzikale traditie zich ontwikkelt tot een moderne stroming met spannende composities. Vier verschillende solisten en ensembles zijn te horen: Negar Bouban uit Iran, Mohamed Ahaddaf uit Nederland, Abid Bahri Kwartet (Luthomania – België) en het Kamal Hors Kwintet uit Nederland. Aan het eind van de avond spelen alle musici gezamenlijk een speciaal door Hors gecomponeerd muziekstuk met ruimte voor improvisatie (‘taksim’) voor alle luitsolisten.

Artiesten

Het Dancing Strings Festival geeft een prachtig rijk beeld van de verschillende technieken van het bespelen van de luit in diverse culturen en de wijze waarop elke artistieke stroming de taksim benadert.

Negar Bouban

Negar Bouban komt speciaal voor het festival uit Iran. Zij bekwaamde zich in het ‘udspel onder leiding van de beroemde Iraanse meester Mansour Nariman. Sinds 1994 werkt zij samen met verschillende ensembles in Perzische klassieke muziek. Bouban verstaat op indrukwekkende wijze de kunst van improvisatie, zowel op de traditionele manier in het dastgah-concept als bij vrije improvisatie op thema’s in verschillende modi.

Mohamed Ahaddaf

Mohamed Ahaddaf is een getalenteerde ud-speler, een componist en musicus uit Marokko die stevig geworteld is in de Andalusische cultuur. Hij was solist van het Andalusisch orkest van Mohamed Larbi Temsamani. In 2010 richtte hij het ‘Ahaddaf Quartet’ op met ud, piano, bas en percussie. 

Mohamed Ahaddaf is momenteel de artistiek coördinator Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse muziek bij het Marmoucha Collective.

Abid Bahri Kwartet (Luthomania)

Abid Bahri is leider en medeoprichter van Luthomania Kwartet in België. Hij is een Brusselse autodidact van Marokkaanse afkomst, die schittert als componist en als solist op ‘ud en guembri. Hij omringt zich met medespelers uit België, Marokko en zelfs China. Voor dit concert wisselt hij de betoverende sonoriteit van zijn instrumenten af met die van cello en pipa. Naast Bahri bestaat het ensemble uit Aurélia Boven op cello, Hua Xia op pipa (Chinese luit) en percussionist Ahmed Khaili op def, udu en derbuka.

Kamal Hors Ensemble

Kamal Hors bespeelt de ‘ud op betoverende wijze. Hij gaat in zijn muziek op zoek naar nieuwe manieren van musiceren en componeren. Dit resulteerde al in vele samenwerkingen met andere disciplines. Van theater tot dans experimenteerde Hors met Arabische muziek in vorm en inhoud. Hij was artistiek leider van verschillende muziek- en theaterprojecten zoals RozennachtCantigas y Poesia AndalusDe Toren van Mezquita en Zayna. Als muzikant en componist maakt hij deel uit van Kwartet Nafas in Zwitserland en Ensemble Windstreken waarmee hij drie cd’s uitbracht: NouzhaMondo Renovavit en Folies. Kamal Hors Kwintet bestaat naast componist Hors op ‘ud uit Michiel Hollanders op gitaar en lauoto (Griekse luit), Pieter de Mast op fluiten en altsaxofoon, Sebastiaan van Delft op piano, Sandip Bhattacharya op tabla (percussie).

Hanin

Sunrise

A la recherche d’une ville perdue

Partners en Financiële steun

Inschrijven nieuwbrief

    Contact

    Dancing Strings Festival wordt georganiseerd volgens de geldende Corona maatregelen door Stichting ElkAgar, Utrecht.
    E-mail: info [at] dancingstringsfestival.nl